Mitäs ihmettä?

Appelsiini.org on eräänlainen ikuisuusprojektini, joka on vuosien saatossa kokenut useita muodonmuutoksia ja käyttötarkoituksia.

Alkunsa Appelsiini.org sai vuonna 2002 eräänlaisena landing pagena pyörittämälleni kotipalvelimelle ja sähköpostipalvelunani. Sivuston nimelle ei ole sen kummempaa tarinaa kuin se, että minulla oli tarve varata domain ja työpöydällä sattui olemaan appelsiini. Alkuaikoina sivun sisältö rajoittui ainoastaan linkkeihin muille sivustoilleni, kunnes vuonna 2004 päätin, että on aika ryhtyä bloggaamaan. Tai paremminkin sanottu, lienee aika kirjoittaa verkkopäiväkirjaa.

WordPress oli vielä tuolloin varsin lapsenkengissään, joten ratkaisuksi kevyen blogialustan tarpeisiin päädyin rakentamaan oman PHP/MySQL-vetoisen CMS-järjestelmän. Vaikkei CMS kovinkaan monipuolinen ollut, niin järjestelmä ajoi hyvin asiansa, kunnes vuoden 2011 lopussa tajusin, että aika on ajanut tämän blogijärjestelmän ohi ja siirryin käyttämään WordPressiä.

Vuosien saatossa sivuston luonne on siis muuttunut huomattavasti pelkistetystä laskeutumissivusta päiväkirjaksi, josta on ajan kanssa muodostunut enemmänkin blogityyppinen sivusto. Aiemmin tulikin kerrottua asiat varsin avoimesti päiväkirjatyyliin, mutta nykyään yksityiselämästä kirjoittelu on vähentynyt ja artikkelit ovat enemmän yleisluontoisia infopläjäyksiä.

Mitä löytyy pinnan alta?

Sivuston toiminnassa olen pyrkinyt vakauteen ja nopeuteen. Kuten jo aiemmin sanottu, Appelsiini.org:n sisällönhallintajärjestelmänä toimii WordPress. Mutta mitä löytyykään syvemmältä pinnan alta.

Appelsiini.org:n palvelimena toimii kotimaisen Järjestyneet Verkkokäyttäjät, eli JKRY:n palvelimet. Samalla palvelimella sijaitsee myös portfolioni, Luhtasela.fi. Fyysisesti palvelimet sijaitsevat Suomessa, joten nopea vasteaika on tätä myöten taattu. Vaikka JKRY tarjoaa myös omat nimipalvelimet, niin olen päätynyt käyttämään CloudFlare tarjoamia nimipalvelimia myös turvallisuuden takia. JKRY seuraa tarkasti palvelimiensa turvallisuutta, mutta CloudFlaren myötä voinee sanoa, että turvallisuus on tuplattu.Jo kyselyjä lähettäessä CloudFlare torjuu mahdolliset palvelunestohyökkäykset ja muut epäilyttävät yhteysyritykset, jolloin itse palvelin ei rasitu näiden alla.

Kotimaisten palvelimien lisäksi sivuston nopeuden takaa useat välimuistivedokset. WordPress tarjoaa dynaamisten sivujen sijaan staattiset välimuistivedokset. Tämän lisäksi riippuen päivitystiheydestä, myös CloudFlaren palvelimilta lähetetään loppukäyttäjille välimuistivedos. Näiden lisäksi sivut pakataan Minifyllä ja gzipilla.

Appelsiini.org:n tavoitettavuus on käytännössä 100%. Vaikka itse palvelin kaatuisi tai joutuisi palvelunestohyökkäyksen kohteeksi, niin CloudFlaren ansiosta loppukäyttäjälle tarjoillaan tällöin välimuistivedos sivustosta, kunnes palvelin palaa jälleen linjoille.

Ulkoasujen kehitys

Vuosien mittään sivuston ulkoasu on muuttunut aina vastaamaan tarpeitaan.

Vuosien 2002 – 2003 ulkoasu

Appelsiini.org vuonna 2002

Vuosien 2003 – 2004 ulkoasu

Appelsiini.org vuonna 2003

Vuosien 2004 – 2005 ulkoasu

Appelsiini.org vuonna 2004

Vuosien 2005 – 2011 ulkoasu

Appelsiini.org vuonna 2005Vuosien 2011 – 2014 ulkoasu

appelsiini_2011

Vuosien 2014 – 2015 ulkoasu

appelsiini_2014